ARTIST PROFILE

Stichting Suriname Museum

Kust is een essentieel onderdeel van het vastleggen en delen van de culturele identiteit van een samenleving. In Suriname, een land vol rijke tradities, talen en verhalen is kunst meer dan alleen een expressie; het is een leven archief van ons gedeelde erfgoed. Wij van het Suriname museum
willen graag door middel van kunst mensen verbinden, inspireren en te laten reflecteren.
Met onze ‘Artist Profile’ willen we de kunstenaars in de schijnwerpers zetten en jullie alvast kennis
laten maken met wat binnenkort in het museum te zien zal zijn. Elk Artist Profile biedt een kijkje in
de achtergrond en creatieve reis van de kunstenaar, van hun inspiratie tot de werken die
binnenkort in het Suriname Museum te bewonderen zijn.

 

“Kunst is niet alleen een weerspiegeling van de werkelijkheid, maar een uitnodiging om de werkelijkheid opnieuw te onderzoeken, uit te dagen en betekenis te geven.”
– Alfredo Doornkamp

Inleiding en artistieke achtergrond

Alfredo Dorenkamp, geboren in 1980 in Suriname, groeide op zonder formele kunstopleiding. Hij begon als kind met tekenen, geïnspireerd door zijn oudere zus die hem al jong uitdaagde met simpele schetsopdrachten. Zonder toegang tot traditionele kunstmaterialen werkte hij aanvankelijk met houtskool en krijt. Het was pas op 24-jarige leeftijd dat hij, onder invloed van de Arubaanse kunstenaar Elvis Tromp, voor het eerst ging schilderen. Later groeide zijn expertise en liefde voor
olieverf, wat zijn voorkeurstechniek werd. Inspiratie en persoonlijke betekenis Alfredo’s werk is sterk verweven met zijn Surinaamse roots, met een focus op de geschiedenis van slavernij en de strijd van zijn voorouders. Dit thema inspireerde hem om het werk voor het Surinaams Museum te creëren. Voor hem is dit project bijzonder persoonlijk, omdat hij zijn eigen familiegeschiedenis onderzoekt en verbeeldt. De figuren die in de geschiedenisboeken vaak als criminelen werden afgeschilderd,
wil hij nu neerzetten als helden die zich verzetten tegen onrecht. Een belangrijk figuur in zijn werk is Misi Seri, een vrouw die onterecht werd beschuldigd van vergiftiging. Alfredo wil haar, en andere vergeten vrouwen en kinderen, een podium geven door hun verhalen visueel te vertellen.

 

Creatief proces en technieken

Het creatieve proces van Alfredo begint altijd met grondig onderzoek en verschillende schetsen. Hij maakt gebruik van fotografie en Photoshop om te visualiseren wat hij voor ogen heeft, waarbij hij altijd nauwgezet let op hoe hij kracht en emotie kan overbrengen. Hoewel hij verschillende materialen gebruikt voor persoonlijk werk, is olieverf zijn primaire medium voor grote opdrachten, zoals dit project voor het Surinaams Museum.

 

Boodschap en impact

Met zijn werk wil Alfredo de waarheid belichten vanuit een ander perspectief. Hij probeert het verhaal van zijn voorouders te vertellen door de onderbelichte kanten van de geschiedenis naar voren te halen. Hij hoopt dat zijn schilderijen emoties oproepen en mensen aanzetten tot reflectie. Voor Alfredo is kunst een krachtig middel om verbinding te maken met jezelf en anderen, en hij vindt dat kunst in de Surinaamse samenleving een belangrijkere rol moet spelen, juist omdat het verhalen vertelt die anders verloren dreigen te gaan. waaruit geschiedenis wordt verteld. Door middel van zijn schilderijen, meestal uitgevoerd in olieverf, geeft hij een stem aan de onderbelichte helden van Suriname.

 

Belang van kunst in de samenleving

Alfredo ziet kunst als een essentieel middel om jezelf te uiten en mensen emotioneel te raken. Voor hem is kunst niet alleen belangrijk voor Suriname, maar voor de hele wereld. Het biedt de kans om verhalen te vertellen die anders vergeten zouden worden en kan diepere lagen van de menselijke ervaring zichtbaar maken.

 

Waarom dit werk bezoeken?

Dit kunstwerk biedt niet alleen een visuele ervaring, maar vertelt een verhaal dat
onze kijk op de geschiedenis kan veranderen. Het is een eerbetoon aan degenen
die zich verzetten tegen onrecht, en het biedt een reflectie op het verleden, vanuit
een hedendaags perspectief.

 

 

 

 

Bestuur

Stichting Suriname Museum is een ANBI stichting met een bestuur gevormd door:

Jan Gerards, voorzitter

Vincent Soekra, secretaris

Lloyd Misjan, penningmeester

Ramon Arnhem, bestuurder

Marita Bouwer, bestuurder

Bestuurders vervullen hun functie zonder bezoldiging en ontvangen alleen een vergoeding voor gemaakte onkosten, ook mogen zij vacatiegeld ontvangen dat niet bovenmatig is.

Minstens 90% van alle inkomsten gaat naar het algemeen belang van de stichting.

 

Zeeburgerdijk 19 – 21

TEAM

Projectmanager: Ingrid Lochem
Curator: Felix de Rooy
Vormgever tentoonstelling: Rene Wissink (Atelier Argos)
Educatie en Participatie: Delano Mac Andrew
Collectiemanagement & Beheer: Felix Spruijt

Activiteitenaanbod

Het Suriname Museum streeft naar een divers aanbod van activiteiten die tot de verbeelding spreekt van verscheidene doelgroepen. Het museum is een plek voor beleving, een experience, met ruimte voor interne en externe producties, ontmoetingen en interactie.
Het aanbod bestaat uit:

Kwalitatief hoogstaande en aansprekende collecties van Surinaamse kunst en cultureel erfgoed;

Festivals, presentaties, workshops, conferenties en bronnen over de SurinaamsNederlandse geschiedenis
Presentaties over Surinaams-Nederlandse immigratie-ervaringen
Exposities van oude, moderne en hedendaagse kunstuitingen met de thematiek Suriname en/of de band met Nederland

Multimediaproducties bestaande uit archiefbeelden en nieuw werk van hedendaagse makers;

Onderwijsprogramma’s als onderdeel van het onderwijscurriculum over de geschiedenis van Suriname en de relatie met Nederland;
Rondleidingen voor binnenlandse en internationale bezoekers;
Het beschikbaar maken en borgen van mondelinge geschiedenissen (oral history) via informatietechnologie en gemeenschapsprojecten;

Het Suriname Museum treedt op aIs gastheer voor de Nederlandse gemeenschap voor serie programmering en meerjarige projecten met hedendaagse stemmen en actuele onderwerpen in de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. Het is de plek waar het professionele kennisnetwerk van het Suriname Museum elkaar ontmoet. Het kennisnetwerk omvat onderwijzers, wetenschappers en journalisten, maar ook kunstenaars zoals ontwerpers, fotografen, toneelschrijvers, filmmakers, acteurs en muzikanten die helpen bij het bedenken, implementeren en deelnemen aan exposities en programma’s.

Museum

Zeeburgerdijk 19 – 21
1093 SK, Amsterdam
The Netherlands contact@surinamemuseum.nl

 

Info

Museum
Over het museum
Steunen
Objecten doneren
Contact

Socials