Artist profile – Michelle
“Door onderbelichte culturele verhalen te vertalen naar hedendaagse fotografie kunnen we onze geschiedenis en erfgoed documenteren en toegankelijk maken”
– Michelle Piergoelam
Inleiding en artistieke zoektocht
Michelle Piergoelam is een getalenteerde fotograaf met een diepe verbondenheid met Surinaamse mythes, sprookjes en cultuur. Na haar afstuderen in 2020 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, begon ze een persoonlijke en artistieke zoektocht. Haar werk is een reflectie van haar verkenning van de Surinaamse geschiedenis en cultuur, een zoektocht die haar ouders, door hun vroege emigratie naar Nederland, niet volledig konden doorgeven.
Inspiratiebronnen en thema’s
In haar fotografie staan thema’s zoals mythologie, het koloniale verleden en de kracht van verhalen centraal. Haar fascinatie voor sprookjes ontstond op de middelbare school en werd verder aangewakkerd tijdens haar studie. Een veldonderzoek in Servië, waarin ze culturele verhalen en mythes onderzocht, bracht haar terug naar haar eigen Surinaamse wortels. Deze ontdekkingstocht naar haar identiteit en cultuur is een terugkerend thema in haar werk.
Mythologische interpretaties
Michelle’s fascinatie voor Surinaamse mythologie begon vanuit een persoonlijke zoektocht naar haar roots. Hoewel ze opgroeide in Nederland, voelde ze steeds sterker de behoefte om zich te verdiepen in de cultuur en verhalen van Suriname. “Pas in de laatste jaren had mijn moeder het gevoel dat ze terug wilde naar het land waar ze is geboren. Maar eerst was ik daar, of mijn zusje, ook helemaal niet mee bezig,” vertelt Michelle.
Tijdens deze zoektocht kocht ze een boek met Surinaamse mythes en sprookjes. Eén verhaal sprong er voor haar direct uit: dat van Mawi, een meisje dat door een watergeest wordt meegenomen naar een onderwaterwereld en verandert in een zeemermin. “Als je dat terug vertaalt naar de realiteit, kan het verschillende dingen betekenen,” legt ze uit. “Of ze is verdronken, of ze is naar een andere wereld gegaan, naar de overkant, overzee.”
Het verhaal van Mawi raakte haar op een persoonlijk niveau, mede door haar eigen bijna-verdrinkingservaring. “Dat gaf een bepaalde herkenning. Verhalen zoals deze dragen boodschappen in zich – ze zijn misschien wat verbloemd, maar bevatten elementen van waarheid,” zegt Michelle. Ze interpreteerde de legende als een symbolische vertelling over verlies en transformatie, thema’s die zowel in haar persoonlijke leven als in de Surinaamse gemeenschap relevant zijn.Door haar werk met deze mythe ontdekte Michelle de kracht van sprookjes en mythes als een brug tussen het persoonlijke en het universele, en tussen verleden en heden.
Technieken en visuele stijl
Michelle’s werk wordt gekenmerkt door haar gebruik van schaduwen en licht, waarmee ze een mysterieuze en introspectieve sfeer creëert. Ze maakt veel gebruik van donkere tinten om emotie en diepgang over te brengen. Voor haar is fotografie niet alleen kunst, maar ook een middel om onderzoek te doen en vergeten verhalen te onthullen.