Openingstentoonstelling

Meet Su Meet Us 

Meet Su Meet Us

Meet Su Meet Us is de openingstentoonstelling van het Suriname Museum. Het vormt de basis voor de kern tentoonstelling van het Suriname Museum waarin de bezoeker met een multidisciplinair aanbod bestaande uit kunstwerken, archiefstukken, artefacten, objecten, video, compilaties van orale tradities, educatietrajecten, interactieve spellen en een randprogrammering op laagdrempelige wijze kennis maakt met de gedeelde geschiedenis en het heden van het land Suriname en de Surinaamse diaspora. Met de tentoonstelling presenteert het Suriname Museum op eigentijdse wijze ankerpunten uit deze gedeelde geschiedenis in een chronologische thematische opstelling. Doormiddel van verschillende experience ruimtes wordt 350 jaar Surinaams-Nederlandse geschiedenis ervaren. Niet eerder is Suriname en de Surinaamse diaspora op zo een unieke en inhoudelijke wijze gepresenteerd aan het algemeen publiek. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: ‘Meet Su!’ en ‘Meet Us!’:

Meet Su! (Su in de volksmond als afkorting voor Suriname) presenteert de geschiedenis, flora en fauna van het land Suriname. Hier wordt in eerste instantie de bezoeker meegenomen naar de periode voor de komst van de Europeanen naar het Amerikaanse continent; De periode van inheemse bevolkingsgroepen als Caraïben, Arowakken, Trio’s, Wayana’s en Akoerio’s. Interactieve kennisopdrachten, fotografie, projecties en geluiden prikkelen verschillende zintuigen. De bezoeker waant zich temidden van de flora en fauna die Suriname rijk is als deel van het Amazonegebied. Vervolgens worden verschillende migratiestromen naar Suriname op chronologische volgorde zichtbaar: de komst van Afrikanen als gevolg van de Transatlantische slavernij, de ontwikkeling van plantages met tot slaafgemaakten beheerd door Portugese Joden en Nederlanders en de komst van nazaten van Nederlandse arbeiders en boeren. De migratie van Hindoestaanse arbeiders uit India en Javanen uit het voormalig Nederlands-Indië markeren het begin van de contractarbeiders periode na afschaffing van de slavernij. Tezamen met Chinezen als handelaar of winkelbediende vormt het de verdere basis voor de culturele melting pot van Suriname en de Surinaamse diaspora. ‘Meet Su!’ omvat de periode tot aan de officiële Onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975.

Meet Us! bestaat uit presentaties van materieel en immaterieel erfgoed zoals objecten en orale tradities van de Surinaamse diaspora gemeenschappen die wonen in Nederland. In ‘Meet Us!’ verwelkomen alle Surinaamse gemeenschappen het publiek in hun wereld. Zij hebben in de loop der jaren het voormalige wingewest Suriname voor uiteenlopende redenen verruild voor Nederland. In Meet Us! ligt de focus op de persoonlijke verhalen en tradities, community initiatieven, culturele events en verdiensten van de Surinaamse diaspora. Bezoekers krijgen antwoorden op vragen als: In hoeverre blijft de relatie met Suriname belangrijk? Wat is het gevolg geweest van het neerzetten van je koffers in Nederland voor je identiteit? Meet Su! gaat over aanpassen, het belang van het behoud en doorontwikkelen van de eigen cultuur. Met archiefbeelden, audiofragmenten en fotografie bieden bekende en minder bekende trailblazers een inkijk in hun levenservaring en beleving van hun persoonlijke band met Suriname en Nederland.

Museum

Zeeburgerdijk 19 – 21
1093 SK, Amsterdam
The Netherlands

Info

Museum
Over het museum
Steunen
Objecten doneren
Contact

Socials